söndag 9 mars 2008

Vad är scrapbooking?

Som svar till @sa:
Att scrappa eller scrapbooking innbär helt enkelt att man håller på och dekorerar fotoalbum. Man använder syrafria och ligninfria papper och dekorationer som ska göra så att fotoalbumen håller länge, till och med flera generationer.
Man kan scrappa i olika storlekar, det mest vanliga här är väl kanske 12x12 (amerikanska mått) som motscarar ca 30,5x30,5 cm. Sedan finns det lettersize 8½x11 som motsvarar ca 28x22 cm. Man kan även scrappa i vanliga A4, 8x8, 6x6.

Det finns olika typer av album; album med fasta blad och album med lösa plastfickor. Själv använder jag mest 12x12 album med plastfickor. Några LO:n har jag även gjort i lettersize.
LO betyder layout och är alltså den sida som man scrappar.
(LO68)
När man scrappar använder man sig mest av två olika typer av papper; cardstock (som kartong) och mänstrade papper. Som dekorationerkan man använda blommor, brads, fotohörn, metalldekorationer, rub-ons, klistermärken, öjletter, olika stämpeldynor, band, spetsar, knappar...

Jag började scrappa hösten 2006 efter en kurs med Cami i Cami´s scrapblog (hon började själv scrappa 2004). I ett kompendium vi fick av henne skrev hon hur hon gör när hon börjar med en layout:
-välj de foton du vill använda.
-uygå från bildens tema, färger, intryck...och fundera på vilka färger du vill använda
- Sen börjar du välja papper; cardstock och mönsterpapper, ett eller flera av varje, helt enligt tycke och smak.
-gör en skiss av hur du vill att LO:n ska se ut. Ta med foton, rubrik, text och eventuella dekorationer. Eller också tar du bara och flyttar runt allting för att det du tycker om. Tips: Låt fotna gå i ögats riktning, från vänster till höger.
-Välj också var du vill att rubrik och dokumentation ska komma och hur de ska se ut.

Det finns många olika tekniker man kan använda sig av på sina LO:n:
-riva papper
-skrapa eller sandpappra foton eller papper
-använda olika nyanser av samma färg
- chalka kanterna, dvs använda en stämpeldyna mot kanterna
-sy för hand eller med maskin
-måla med aktylfärger
-stämpla rubrik
-3D-limkuddar
-fotomattor under fotona
-klippa ut mönster ur mönsterpapper som dekoration
-tyg och metall
-dokumentera för hand eller med skrivmaskin eller dator.
-osv osv osv
(LO71)
Man kan göra på så många olika sätt och jag tycker att det är bra att det inte finns ett riktigt sätt utan alla gör på sitt eget sätt. Självklart finns det olika stilar i olika länder. Det märker man när man ser på olika forum från olika länder.

Det kan vara bra att inte klistra fast någonting innan man vet hur man vill ha det. Har man svårt att få en början kan man använda sig av färdiga skisser som det finns massor av på internet, eller också scraplifta, dvs kopiera någon annans LO.

Signera och datera dina LO:n. Dokumentera också nånstans vad du använt för material till din LO. Det gjorde jag nog i början men numera är jag ganska lat med det. På de första LO:n skrev jag på baksidan men nuförtiden skriver jag upp det i ett häfte.

När jag började scrappa fanns det lite material vid Tiimari och olika bokhandlar men det mesta beställdes från Sverige. I fjol startades flera scrapbutiker på webben även i Finland. Hobbyrummet i Terjärv var en av de första, startade våren 2007. I höstas startade Heinikka i Kelviå och sedan finns även Paperikierre. De tre webbaffärerna brukar jag handla hos.

Inga kommentarer: